6. Sociaal domein

6.71 Maatwerk dienstverlening 18+

Wat gaan we daarvoor doen?

De gemeente ontvangt jaarlijks circa 3.000 hulpvragen voor inwoners in het kader van de Wmo. Deze vragen worden tijdig en goed opgepakt. De prestaties van aanbieders worden gemonitord en waar het nodig is, wordt er bijgestuurd.

Door het oppakken van de hulpvragen en door de samenwerking met welzijnspartijen, ondersteunt de gemeente haar inwoners in hun behoefte zo lang mogelijk thuis te wonen.
We benutten zoveel mogelijk de reeds bestaande kennis, kunde en expertise van de zorgprofessionals door samen te werken met onder andere huisartsen, welzijnsorganisaties en woonzorgcentra. Zo wordt gezorgd voor laagdrempelige hulp in de wijk.
Om stijgende Wmo-kosten te beheersen willen we een eigen bijdrage voor dagbesteding Wmo gaan vragen.
Het beleidsplan schuldhulpverlening 2021-2024 wordt uitgevoerd. De ambitie uit dit beleidsplan is dat meer inwoners (duurzaam) schuldenvrij zijn. In het licht van de coronacrisis is dit een uitdagende ambitie, aangezien landelijk een boeggolf aan financiële hulpvragen wordt verwacht. Voor de inwoners die toch in een schuldsituatie terechtkomen, regelt de gemeente curatieve schuldhulpverlening. Het doel van het curatieve schuldhulpverleningstraject is het duurzaam oplossen van de schuldsituatie van de inwoner.

We zetten in op vroegsignalering van schuldenproblematiek. We werken volgens landelijke wetgeving vroegsignalering en zijn aangesloten bij het landelijk convenant waarbij afspraken zijn gemaakt met onder andere verzekeringsmaatschappijen, nutsbedrijven en wooncorporaties.

Stand van zaken:

Het aantal hulpvragen voor de Wmo stijgt en de complexiteit van de hulpvraag neemt toe. De termijnen voor het afhandelen van de meldingen komen onder spanning te staan met als gevolg dat de hulpvragen van de inwoners niet altijd binnen de wettelijke termijnen beantwoord kunnen worden.

Of de eigen bijdrage voor de dagbesteding van toegevoegde waarde is, wordt meegenomen in het Wmo beleid. Dit wordt nog nader onderzocht. Het Wmo beleid is momenteel in ontwikkeling evenals de versterking van de doorgaande lijn.

Vroegsignalering is uitgebreid en wordt gemonitord.

 Acties 2023

Status

In 2023 continueren en breiden we de uitvoering van vroegsignalering (Vroeg Eropaf) uit en zetten we in op een verdere verbetering (meer mensen worden persoonlijk geholpen) van het project en verstevigen we de afspraken.

Onderzoek naar de (juridische) opties voor het vragen van een eigen bijdrage voor dagbesteding Wmo in combinatie met het huidige aanbod.

Wmo-beleid wordt ontwikkeld waarin zoveel mogelijk de verbinding tussen de voorliggende voorzieningen en maatwerkvoorzieningen versterkt wordt.

Toelichting afwijkingen acties:

Het Wmo-beleidsplan wordt in het eerste kwartaal van 2024 voorgelegd aan de raad.

Deze pagina is gebouwd op 11/27/2023 13:30:33 met de export van 11/27/2023 13:19:32