Voor u ligt de 2e Tussentijdse rapportage 2023 (2e Turap) van de gemeente Leidschendam-Voorburg. U vindt hierin de status van de beleidsspeerpunten en de besteding van de budgetten van 2023. We maken een inschatting van het hele jaar, gebaseerd op de realisatie van de eerste acht maanden.
Tot nu toe loopt 2023 voor het grootste deel zoals gepland. Er zijn mooie initiatieven opgestart en projecten uitgevoerd om onze gemeente nog aantrekkelijker te maken om te wonen, werken en recreëren. Zo zijn we bijvoorbeeld gestart met het maken van wijkactieplannen veiligheid en zijn de BOA gekoppeld aan de wijken. Een ander voorbeeld is het uitvoeringsplan Duurzaamheid, dat vlak voor de zomer is vastgesteld. Ook in de regio dragen we ons steentje bij o.a. op het gebied van crisisbeheer en mobiliteit. We werken gericht samen met bedrijven en ondernemers om Leidschendam – Voorburg economisch vitaal te houden. In samenwerking met scholen, opvang, wijkteams en welzijnspartijen werken we aan een betere uitgangspositie, meer regie over het eigen leven en gezondheid van onze inwoners. Zo werken we hard aan een nieuw WMO beleid en zijn er extra inkomensconsulenten aangesteld. Met de nieuwe participatieverordening zetten we een stap in het meer betrekken en luisteren naar onze omgeving.
Van de 122 acties ligt de uitvoering van 95 acties (78%) op schema. Bij 27 acties (22%) zijn er knelpunten in de uitvoering of zijn ze niet haalbaar.
De redenen van de vertraging zijn divers. In de meeste gevallen zijn we al wel op weg, maar is de opgave omvangrijke of complexer dan van tevoren bedacht. Een voorbeeld hiervan is het integraal huisvestingsplan voor onderwijshuisvesting. In andere gevallen zijn we afhankelijk van andere partijen, bijvoorbeeld de bereikbaarheid van de Mall of the Netherlands en het onderzoek naar de mogelijkheden om de afbakening van jeugdhulp vorm te geven. Ten slot is een aantal acties nog niet, dan wel vertraagd opgepakt door capaciteitsproblemen of te optimistische planning. Voorbeelden daarvan zijn het plan voor het autoluw maken van het Damcentrum, het project welzijnsgesprek, het opstellen van een nieuw minimabeleid en het schaarse vergunningenbeleid.
In het hoofdstuk Voortgangsrapportage wordt de stand van zaken op de uitvoering van de speerpunten toegelicht.
In financiële zin komt het saldo van mee- en tegenvallers ten opzichte van de begroting voorlopig uit op 3,0 miljoen euro voordelig.
Het college van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg,
Martijn Vroom
Astrid van Eekelen
Bianca Bremer
Marcel Belt
Philip van Veller
Jeffrey Keus