3. Economie

3.2 Fysiek bedrijfsinfrastructuur

Wat gaan we daarvoor doen?

De gemeente streeft ernaar een economisch vitale gemeente te zijn en te blijven, met voldoende passende en betaalbare ruimte voor bedrijvigheid. In Leidschendam-Voorburg gaat het onder andere om het vernieuwen en verduurzamen van kernwinkelgebied De Julianabaan.
We bieden ruimte aan particuliere initiatieven voor bedrijfsverzamelgebouwen voor ZZP’ers en kleine ondernemers, sturen ruimtelijk op de realisatie van voldoende passende en betaalbare bedrijfsruimte in gebiedsontwikkelingen en zetten daarnaast gemeentelijk vastgoed in voor de realisatie van een nieuw permanent bedrijfsverzamelgebouw in Huygenskwartier. In samenwerking met regiogemeenten zetten we in op het realiseren van nieuwe plekken voor werkgelegenheidsontwikkeling. Op bedrijventerreinen zetten we in op het tegengaan van verloedering, het mengen van functies en verduurzaming van panden. 
De agrarische- en tuinbouwsector in het buitengebied als toegangspoort naar het Groene Hart, willen we consolideren. Daar waar agrarische functies ophouden te bestaan (bijvoorbeeld als gevolg van gebrek aan opvolging of marktontwikkelingen, verkennen we samen met betreffende ondernemers op basis van maatwerk, alternatieve bedrijfsinvullingen.

Tot slot wordt in samenwerking met Delft, Rijswijk, Den Haag en Provincie Zuid-Holland navolging gegeven aan de uitwerking van het gesloten Woon-werkakkoord; het beter benutten van bestaande bedrijventerreinen en realiseren van nieuwe ruimte voor bedrijven in de regio.

Stand van zaken:

In gebiedsontwikkelingen wordt het beleidsuitgangspunt toegepast dat gemeentebreed (niet per locatie) ten minste 5% van het toe te voegen bouwprogramma bestemd wordt voor niet-wonen functies. Ook wordt een integrale toekomstbestendige gebiedsvisie opgesteld voor kernwinkelgebied De Julianabaan.
Het bedrijfsverzamelgebouw aan de Herenstraat loopt vertraging op, doordat de herontwikkeling van het gebied in de Herenstraat 40-48 langer duurt dan verwacht.
De gemeente werkt met de provincie Zuid-Holland en het MKB-LV samen om de organisatiegraad onder ondernemers op bedrijventerreinen te ontwikkelen en te verhogen. Daarnaast zijn de gemeente en ondernemers in het buitengebied met elkaar in gesprek over de toekomst van het buitengebied en manieren waarop het groene en historische karakter kan worden behouden. Tenslotte wordt met de omliggende gemeenten het regionale woon-werkakkoord verder uitgewerkt. Het doel hiervan is afspraken maken over het beter benutten van bestaande bedrijventerreinen en realiseren van nieuwe ruimte voor bedrijven in de regio.

Deze pagina is gebouwd op 11/27/2023 13:30:33 met de export van 11/27/2023 13:19:32