1. Veiligheid

1.1 Crisisbeheersing en brandweer

Wat gaan we daarvoor doen?

Hiervoor werken wij, als kritische opdrachtgever, intensief samen met de Veiligheidsregio Haaglanden (VRH) en VRH-gemeenten.

Daarnaast wordt de komende jaren in navolging van de Visie en het Regionaal plan gemeentelijke crisisbeheersing de gemeentelijke bevolkingszorg[1] geactualiseerd. Het doel is om te waarborgen dat alle VRH-gemeenten in dezelfde lijn lokaal de visie implementeren. De crisisstructuur bij bevolkingszorg geldt niet alleen bij grote calamiteiten met multidisciplinaire inzet (GRIP-situaties), maar waar nodig ook bij andere lichtere incidenten waarvoor een crisisstructuur gewenst is. Hiervoor wordt een Gemeentelijk Team Incidentbestrijding (GTI) gevormd. Dit vergemakkelijkt een eventuele opschaling naar een GRIP-situatie.

[1]  Team bevolkingszorg komt in actie bij een ramp of crisis en voert gemeentelijke taken uit als het voorzien in opvang en het geven van voorlichting.

Stand van zaken:

In regionaal samenwerkingsverband worden de kerntaken voor crisisbeheersing nader uitgewerkt. De lokale gevolgen van de visie voor de gemeentelijke bevolkingszorg zijn omvangrijk waardoor hier meer tijd mee gemoeid is dan vooraf ingeschat. Hierdoor vindt ook een verschuiving plaats in het opleidingsplan, trainingen schuiven door van 2023 naar 2024. In 2023 ligt de focus op bewustwording en informatieoverdracht ten aanzien van de geactualiseerde visie.

 Acties 2023

Status

In regionale samenwerking worden de kerntaken voor crisisbeheersing verder uitgewerkt, waarbij nadrukkelijk wordt gekeken naar de lokale gevolgen en regionale piketfuncties.

Voor een goed functionerend lokale bevolkingszorg is opleiden, trainen en oefenen van betrokkenen in de crisisorganisatie noodzakelijk. Dit krijgt in 2023 prioriteit.

Toelichting afwijkingen acties:

Een deel van het opleidingsplan wordt door de omvangrijke lokale bevolkingszorg in 2024 uitgevoerd.

Deze pagina is gebouwd op 11/27/2023 13:30:33 met de export van 11/27/2023 13:19:32