7. Volksgezondheid en milieu

7.1 Volksgezondheid

Wat gaan we daarvoor doen?

De gemeente heeft verschillende taken op het gebied van bescherming van de gezondheid van de bevolking als geheel, van specifieke risicogroepen, van jeugd en van ouderen: het monitoren van de gezondheidssituatie; ziektepreventie, gezondheidsbevordering, vroegtijdig signaleren van specifieke stoornissen en gezondheidsbedreigende factoren, bestrijding van infectieziekten en aanbieden van vaccinaties, het geven van voorlichting, advies en begeleiding; het geven van prenatale voorlichting aan aanstaande ouders; het bewaken van gezondheidsaspecten in bestuurlijke beslissingen; het bevorderen van medisch milieukundige zorg; het bevorderen van technische hygiëne zorg; het bevorderen van psychosociale hulp bij rampen.

De infectieziektebestrijding en een deel van de overige taken worden uitgevoerd door de GGD. De wettelijke taken op het gebied van jeugdgezondheidszorg worden uitgevoerd door Stichting JGZ Zuid-Holland West, op grond van een convenant waarin diverse gemeenten met elkaar samenwerken. Daarnaast voeren diverse partners preventieve activiteiten uit op basis van subsidieafspraken (deze kosten vallen voornamelijk in taakveld 6.1).
Op individueel niveau leidt een betere gezondheid tot meer welbevinden, participatie, veerkracht en zelfregie. Op maatschappelijk niveau leidt een betere gezondheid tot meer arbeidsproductiviteit en lagere zorgkosten. Minder eten, meer bewegen, niet roken, veilig vrijen, voldoende ontspanning en weinig alcohol leiden tot aanzienlijke gezondheidswinst en een betere kwaliteit van leven. Eveneens bepalend zijn genetische aanleg en de sociale, fysieke en economische omstandigheden waarin mensen leven. De gemeentelijke inspanningen zijn gericht op het stimuleren van een gezonde leefstijl, o.a. door:

  • Uitvoering geven aan de wettelijke taak op het gebied van publieke gezondheidszorg en jeugdgezondheidszorg door deelname aan de gemeenschappelijke regeling GGD en door het convenant met JGZ Zuid-Holland West.
  • Uitvoering van het lokaal preventieakkoord 2021-2023 voor het bevorderen van een gezonde leefstijl.
  • Vanuit de jeugdgezondheidszorg aanbieden van prenataal bezoek aan zwangeren en/of gezinnen in kwetsbare situaties.

Stand van zaken:

Er wordt voor het laatste jaar uitvoering gegeven aan het preventieakkoord. Het beweegprogramma 'Fit en Stressles is van start gegaan in twee groepen (winter en voorjaar), kind naar gezonder gewicht wordt uitgevoerd in Leidschendam-Noord, de informatiecampagne komt in de sport en vitaliteitsweek aan de orde (september) en wandelingen in de wijk vinden plaats in Voorburg en Leidschendam.
Het preventieakkoord wordt voortgezet in het Gezond en Actief Leven akkoord. In het najaar wordt de raad hierover door middel van een raadsbrief geïnformeerd met de plannen op hoofdlijnen tot en met 2026. De GGD Haaglanden voert de wettelijke taken uit en implementeert de uitkomsten van de evaluatie van de GR door in het najaar een bestuursagenda op te stellen tot en met 2026.
Kansrijke Start maakt onderdeel uit van het Gezond en Actief Leven akkoord. De lokale werkgroep zet zich in om het bereik te vergroten, zodat kwetsbare zwangeren en gezinnen tijdig gesignaleerd worden en preventieve ondersteuning kan worden geboden. Het werken aan vertrouwen van de doelgroep en het verbinden van de partners in het medische en sociale domein zijn daarbij belangrijke punten. Het prenataal huisbezoek, in de regio het “Goede Start gesprek” genoemd, wordt uitgevoerd door JGZ.

 Acties 2023

Status

Uitvoering van de pilot Kind naar gezonder gewicht in Leidschendam-Noord.

Informatiecampagne over gezonde leefstijl en stress.

Beweegprogramma voor jongeren met mentale stress.

Wandelingen in de wijk waar gesprekken plaatsvinden met inwoners over hun leefstijl en wat ze nodig hebben om daar iets aan te veranderen.

Deze pagina is gebouwd op 11/27/2023 13:30:33 met de export van 11/27/2023 13:19:32