6. Sociaal domein

6.3 Inkomensregelingen

Wat gaan we daarvoor doen?

We vergroten de financiële zelfredzaamheid van inwoners door onder andere de inzet van minimaregelingen en het rechtmatig verstrekken van uitkeringen teneinde de armoedeval te voorkomen. Hierbij passen we maatwerk toe waar nodig. We monitoren de gevolgen van de coronacrisis, de gevolgen van de inflatie en de stijging van de energieprijzen inclusief landelijke maatregelen. Via het project welzijnsgesprek voeren we een persoonlijk gesprek met alle inwoners die een bijstandsuitkering ontvangen. De menselijke maat en de persoonlijke situatie van de inwoner staan centraal waarbij we kijken naar hun rechten, plichten en behoeften.

We hebben regelmatig contact met mensen met een bijstandsuitkering. In 2023 en 2024 worden gesprekken gevoerd met alle inwoners die een bijstandsuitkering ontvangen. Deze gesprekken zijn bedoeld om de inwoners (wederom) te leren kennen en met hen in contact te blijven. In Leidschendam-Voorburg loont het om te werken. Onze armoederegelingen zijn er voor mensen die even niet op eigen kracht noodzakelijke uitgaven kunnen doen. Daar bouwen we op voort. We zetten in op tijdig(er) signaleren van problemen om zo de juiste hulp en waar nodig maatwerk te bieden. De menselijke maat staat hierbij voorop. Huisartsen zijn belangrijke doorverwijzers naar jeugdhulp. In 2024 moeten er betere afspraken zijn over de doorverwijzingen en de samenwerking tussen de huisartsen en het gemeentelijke jeugdteam.

Stand van zaken:

De evaluatie van het huidige beleid en de ontwikkeling van het nieuwe minimabeleid is gestart.

In 2022 heeft het Rijk het macrobudget voor de gebundelde uitkering (BUIG) naar beneden bijgesteld. Sinds dat moment heeft de gemeente Leidschendam-Voorburg een negatief verschil tussen de verstrekte uitkeringen en de ontvangst van het Rijk. Het Rijk houdt namelijk rekening met een lager aantal uitkeringsgerechtigden dan die de gemeente Leidschendam-Voorburg in werkelijkheid heeft. In raadsbrief 3330 is de gemeenteraad geïnformeerd over de aanpak van het BUIG tekort.

In de zomer hebben de eerste welzijnsgesprekken plaatsgevonden. Nadat 10% van de inwoners met een bijstandsuitkering is gesproken vindt een eerste tussenevaluatie plaats, waarin onder andere gekeken wordt naar de financiële consequenties van de gesprekken. Na afronding van de gesprekken wordt de definitieve evaluatie opgemaakt. Omdat de pilot later is gestart, wordt een deel van het budget uit 2023 overgeheveld naar 2024.

 Acties 2023

Status

Uitvoeren project welzijnsgesprek (alle inwoners met een bijstandsuitkering).

Evalueren huidig minimabeleid inclusief analyse van de huidige regelingen en het effect ervan.

Opstellen nieuw minimabeleid.

Toelichting afwijkingen acties:

Omdat het project welzijnsgesprek later gestart is dan gepland, zijn mogelijk niet alle gesprekken al in 2024 afgerond. Voor 2023 is een taakstellende besparing van €250.000 opgenomen in de begroting. Het is nog te vroeg om aan te geven of deze wordt gehaald. Dit kan mogelijk leiden tot een verschil bij de jaarrekening 2023.

Vooruitblik:

De verwachting is dat het nieuwe minimabeleid in de zomer van 2024 voorgelegd wordt aan de raad.

Deze pagina is gebouwd op 11/27/2023 13:30:33 met de export van 11/27/2023 13:19:32