4. Onderwijs

4.2 Onderwijshuisvesting

Wat gaan we daarvoor doen?

De gemeente geeft samen met de schoolbesturen uitvoering aan de Integrale Huisvestingsplannen voor het primair en voortgezet onderwijs. Bij nieuwbouw is, in het kader van duurzaamheid en leefbaarheid, de norm voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG normen) inmiddels in het bouwbesluit opgenomen. Ook wordt zoveel mogelijk invulling gegeven aan groen/blauwe schoolpleinen (groen= leefomgeving en blauw is adaptatie van regenwater). Speciale aandacht is er voor binnenklimaat en ventilatie van de schoolgebouwen.
Samen met de schoolbesturen stelt de gemeente een integraal huisvestingsplan (IHP) voor de jaren 2024-2028 op waarin renovatie- en nieuwbouwplannen van schoolgebouwen voor primair en voortgezet onderwijs voor vier jaar zijn vastgelegd. Hierbij is aandacht in de plannen voor een deugdelijke spreiding van het onderwijsaanbod.

Stand van zaken:

Terwijl het nieuwe IHP wordt opgesteld gaat de gemeente verder met lopende projecten vanuit de huidige IHP’s zoals De Vijverhof, het Sint-Maartenscollege en de Maria Bernadette. Belangrijke voorwaarde voor het uitvoeren van het IHP is de beschikbaarheid van tijdelijke onderwijshuisvesting.
De raad heeft op 4 juli 2023 het ruimtelijk kader vastgesteld voor het Sint-Maartenscollege. Het schoolbestuur kan nu selecties opstarten voor een extern projectmanager en vervolgens een ontwerpteam.
Voor de Maria Bernadette wordt een ruimtelijk kader opgesteld met randvoorwaarden voor de nieuwbouw van het kindcentrum. Het programma voor de nieuwbouw is echter nog niet definitief vastgesteld. Naar verwachting wordt vanaf het derde kwartaal van 2023 de buurt geïnformeerd en geraadpleegd met betrekking tot de plannen voor de nieuwbouw.
Het definitief ontwerp en het bijbehorende investeringskrediet voor de Vijverhof wordt in november 2023 ter vaststelling aangeboden aan de raad.
Er is gestart met het opstellen van een nieuw IHP voor zowel primair onderwijs als voortgezet onderwijs. Door de IHP’s te bundelen wordt de samenwerking tussen primair en voortgezet onderwijs bevorderd. Belangrijke thema’s in het nieuwe IHP zijn kwaliteit, functionaliteit, bereikbaarheid en duurzaamheid van onderwijshuisvesting.

 Acties 2023

Status

Uitvoeren huidig integraal huisvestingsplan (IHP).

Voortvloeiend uit het IHP Raadsvoorstel massastudie Maartenscollege en Maria Bernadette en bijhorend budget.

IHP voor de jaren 2024-2028 opstellen.

Toelichting afwijkingen acties:

Uitvoeren huidige IHP’s:
De complexiteit van onderwijshuisvestingsprojecten zorgt ervoor dat deze vertraging hebben opgelopen ten opzichte van de oorspronkelijke planning. Deze vertraging is per project verschillend. Van diverse locatiespecifieke factoren, onduidelijkheid over het te realiseren (ruimtelijk) programma tot de beperkte beschikbaarheid van tijdelijke onderwijshuisvesting.

Opstellen nieuw IHP 2024-2040:
Het proces om te komen tot een gezamenlijk IHP voor zowel primair als voortgezet onderwijs loopt door over de jaarwisseling. Er wordt een zorgvuldig proces doorlopen waarin aangehaakt wordt op de Lokaal Educatieve Agenda. Met alle betrokken partijen (intern en extern) worden de ambities en doelstellingen scherp gesteld om te komen tot een goede basis voor de uitvoering van het IHP.

Vooruitblik:

Het raadsvoorstel voor het vaststellen van een ruimtelijk kader voor de Maria Bernadette zal naar verwachting in het vierde kwartaal van 2023 aan de raad worden aangeboden.
Er wordt gezocht naar tijdelijke onderwijshuisvesting voor het primair onderwijs voor de komende 10 tot 12 jaar. In februari 2024 wordt het IHP 2024-2028 gepresenteerd aan de raad.

Deze pagina is gebouwd op 11/27/2023 13:30:33 met de export van 11/27/2023 13:19:32